7. Varningar och larm i Dexcom G6-appen
Ljud
Alla varningar upprepas var 5:e minut till dess att du bekräftar varningen. Använder du mottagaren kommer alla larm och varningar med vibration först och efter 5 minuter kommer första ljudlarmet som sedan upprepas var 5:e minut. Det innebär att det är enkelt att vara diskret, bekräftar du varningen på vibrationen så aktiveras inte ljudlarmet.
Fabriksinställningen är:
Hög varning: 2 pip
Låg varning: 3 pip
Akut Låg 3,1: 4 pip
Snart akut låg: 6 pip
Du kan själv välja andra ljud i din G6-app eller i din G6-mottagare. Använder du G6-mottagaren kan du testa de olika ljuden genom att gå till INSTÄLLNINGAR/PROFILER/TESTA.
Varningar för lågt glukos
Hypoglykemier eller låga glukosvärden är en del av vardagen vid typ 1-diabetes. En individ utan diabetes kan ha glukosvärden under 4 mmol/l till och från och vad som sker i anslutning till sådana tillfällen är att individens insulinnivåer direkt regleras ned och parallellt med detta regleras motreglerande hormoner upp vilket säkerställer att glukosvärdet stiger. Det är också de motreglerande hormonerna som ger dig symtom vid ett lågt glukosvärde. För individen med diabetes kompliceras detta samspel av att insulin tillförs subkutant och inte direkt till blodet. En eventuell justering av insulinmängden ger därför effekt först en tid senare. Detta innebär att du behöver arbeta mer förebyggande för att minska förekomsten av hypoglykemier. Detta kan du göra med hjälp av Dexcom CGM. Skulle en hypoglykemi ändå uppstå med ett tydligt lågt glukosvärde har du också ett direkt stöd i form av ett säkerhetslarm.
Nu ska du få veta mer om varningar/larm vid lågt glukosvärde.
I Dexcom G6 finns ett unikt förinställt säkerhetslarm, som aktiveras när sensorvärdet är 3,1 mmol/l eller lägre (beroende på hur fort blodsockret sjunker). Detta är ett säkerhetslarm och kan därför inte justeras eller stängas av. Självklart ska larmet leda till en direkt åtgärd. Skulle larmet te sig felaktigt kan du alltid kontrollera med ett blodglukosvärde men ett uttalat lågt värde kan också leda till att du läser siffror felaktigt eller helt enkelt ”tänker fel”. Aktiveras 3,1-larmet rekommenderas därför först en åtgärd i form av snabbverkande glukos. Ett blodsockervärde kan du alltid kontrollera direkt efter du startat behandlingen av det låga glukosvärdet. När du bekräftat 3,1-larmet kommer det, för din säkerhets skull, att upprepas efter 30 min om du fortfarande har ett glukosvärde på 3,1 mmol/l eller lägre.
”Snart akut låg” är en ny unik varning i Dexcom G6 för att förstärka din möjlighet att undvika hypoglykemier. Den ger dig en varning när glukosnivån beräknas vara 3,1 mmol/l inom 20 minuter om det fort- sätter i samma hastighet som nu. Sjunker det snabbt kan varningen aktiveras redan vid värden kring 5–6 mmol/l men sjunker det lång- samt kan varningen till och med aktiveras vid värden under 4 mmol/l. Akut åtgärd rekommenderas när varning för Snart akut lågt glukos aktiverats.
OBS! Om du har aktiverat varningar för både Snart akut lågt och Lågt glukos och Snart akut lågt aktiveras på en högre nivå än du ställt in Lågt glukos på, kommer inte varningen för Lågt glukos att aktiveras. Detta för att undvika att du får för många varningar tätt inpå varandra.
Du ska använda varningen för Lågt glukos för att förhindra låga blodsock- ervärden. Varningen för Lågt glukos bör därför ställas på en nivå så att du hinner förhindra en hypoglykemi, vanligtvis på 4–4,5 mmol/l. Då hinner du ta ställning till om du behöver äta extra kolhydrater och eventuellt stoppa din pump för att förhindra att du får en hypoglykemi. Beroende på tillfälle och eventuell oro för att få lågt blodsocker kan varningsnivån för Lågt glu- kosvärde ställas ännu högre. Du kan justera nivån från 3,3 till 5,6 mmol/l.
Välj den nivå där du vill bli varnad. En tillfällig ändring kan t.ex. gälla vid fysisk aktivitet, alkoholintag och inför sänggående. Poängen är att du ska vidta åtgärder innan nivån är så låg att du är påverkad. Då kan du mini- mera risken för hypoglykemi och känna dig trygg!
För att undvika att ha ett fortsatt lågt värde under en lång tid efter att du har fått en varning och bekräftat den, kan du välja att få en ny varning genom att använda upprepningsfunktionen. Överväg noga innan du ställer in upprepning för lågt blodsocker, då du har flera andra möjligheter att få varningar som kan hjälpa dig, exempelvis Snart akut låg och 3,1-larmet. För många varningar kan upplevas som störande. Använd därför funktionen ”upprepa” när du känner att du verkligen har nytta av den.
Du kan också ställa in en varning för snabbt sjunkande glukosvärde för att tidigt upptäcka om glukosvärdet snabbt är på väg nedåt. Det hjälper dig att agera i tid och förebygga lågt glukosvärde, i synnerhet i samband med fysisk aktivitet. Du kan välja mellan två nivåer; att få en varning vid enkel- eller dubbelpil d.v.s. vid Snabbt sjunkande respektive Mycket snabbt sjunkande.
För att aktivera varning vid enkelpil väljer du 0,1 mmol/l/min i G6- appen och 0,11 mmol/l/min i G6-mottagaren.
För att aktivera varning vid dubbelpil väljer du 0,2 mmol/l/min i G6- appen och 0,17 mmol/l/min i G6-mottagaren.
Om du väljer att vänta med att ställa in varningar för förändrings- hastigheten kommer du ändå att se pilarna på skärmen.
Varningar för högt glukos
Detta är en varning som du kan använda för att kunna ta ställning till att agera i tid – exempelvis redan vid 8–9 mmol/l. Ett annat alternativ, framförallt om du ser på din monitor eller mobiltelefon ofta, kan vara att ha varningen satt på en högre nivå där du verkligen måste agera. Ditt val kan också handla om hur många varningar du vill ha under en dag. Observera att åtgärder förstås kan vidtas även om du inte fått någon varning. Detta kan liknas vid en väckarklocka – en del sätter en tidig tid och snoozar ett antal gånger innan de går upp, andra sätter en tid och går upp så snart det ringer. Välj en nivå som passar just dig. Om du har ett högt HbA1c startar du lämpligtvis med en högre nivå eftersom du annars kommer att få väldigt täta varningar. Du kan senare justera ned nivån steg för steg i takt med förbättrade värden. Valbar nivå för Hög varning är 6,7–22,2 mmol/l.
Tips! Om du vet vad du haft i medelglukos de sista två veckorna kan du utgå från detta värde och ställa in Varning för högt glukos några mmol/l högre, för att undvika alltför många larm första tiden.
För att undvika att ligga högt under en lång tid efter att du har fått en varning och bekräftat den, kan du välja att få en ny varning genom att använda upprepningsfunktionen. Du kan välja att få en varning i upp till 240 minuter efter att du bekräftat den första varningen. Om du tar en korrektionsdos efter första varningen är det sedan bra att få en ny varning om inte blodsockret gått ner som för- väntat. Välj då en tid som också innebär att insulinet ska ha hunnit ge effekt, förslagsvis efter 1,5–2 timmar, beroende på vilken insulinsort du använder. Alltför täta korrektionsdoser innebär alltid en överlappning av doserna och en risk för att en hypoglykemi uppstår senare!
För att tidigt upptäcka att blodsockret stiger snabbt, t.ex. om du råkat glömma din måltidsdos eller missbedömt antalet kolhydrater i din måltid, kan du ställa in en varning för snabbt stigande glukosvärde. Du kan välja mellan två nivåer; att få en varning vid enkel- eller dubbelpil, d.v.s. vid snabbt stigande, 1,7–2,5 mmol/l per 15 min respektive mycket snabbt sti- gande, vilket innebär snabbare än 2,5 mmol/l på 15 min. Om du väljer att vänta med att ställa in varningar för förändringshastighet kommer du ändå att se pilarna på skärmen.
För att aktivera varning vid enkelpil väljer du 0,1 mmol/l/min i G6-appen och 0,11 mmol/l/min i G6-mottagaren.
För att aktivera varning vid dubbelpil väljer du 0,2 mmol/l/min i G6-appen och 0,17 mmol/l/min i G6-mottagaren.
Nattprofil – varningsschema – i G6-appen
Ibland vill man ha olika varningar på dagen och t.ex. natten. I Dexcom G6-appen kan du ställa in en extra varningsprofil. Du bestämmer själv vilka dagar och tider den ska gälla för. Vanligast är att man vill ha en separat profil för natten med andra nivåer för t.ex. Låg varning. Ett annat exempel kan vara om du gör något speciellt och då vill ha en annan typ av varning.
Aktivera Varningsschema under Varningar och bestäm sedan vilka varningar du vill ha för din extra profil.
Användarens mobiltelefon med G6-app.
Följarens mobiltelefon med Follow App. Du kan ha upp till 5 följare och det är enkelt att byta och bjuda in nya följare. Som följare kan du följa upp till fem personer, t ex om det är flera i familjen med diabetes.