14. Tips och Trix
- Ta för vana att starta om mobiltelefonen minst en gång per vecka. Då rensas arbetsminnet och appar fungerar stabilare.
- Ta alltid bort förbrukade Dexcom-sändare i din mobil när en ny sändare ska aktiveras.
- Det gör du under Inställningar/Bluetooth i din mobiltelefon.
- Du finner serienumret på din nuvarande sändare i G6-appen under Inställningar/Sändare.
- Med de två sista bokstäverna/numren i serienumret kan du identifiera vilka sändare du ska ta bort och vilken du ska ha kvar, se bild.
- Vänta med att installera uppdateringar av mobilens operativsystem (IOS och Android) till dess att den är godkänd av Dexcom. Se: www.dexcom.com/compatibility. Tips! Stäng av automatisk uppdatering av operativsystemet.
- Vid byte av sensor – vänta alltid 15 minuter innan du aktiverar en ny sensor, såväl om sensorn gått tiden ut, när du själv stoppar sensorn före sensorperiodens utgång eller du fått Sensorfel – byt sensor.
När man aktiverar en ny sändare ska den först parkopplas med motta- garen/mobilen. Detta behöver man bara göra var 3:e månad när man byter sändare. Batteriet i sändaren aktiveras när sändaren sätts in i sensorplattan.
- Säkerställ att sändaren sitter fast ordentligt i sensorplattan, d.v.s. att du har satt sensorn på kroppen och satt fast sändaren korrekt.
- Kontrollera att rätt sändar-ID är inlagt. Se Inställningar/sändare.
- Fungerar det att parkoppla med din mottagare? Fungerar det i mottagaren men inte mobilen, följ steg 5–7 nedan. Om det inte går att parkoppla vare sig i mottagaren eller mobilen, pröva med steg 4 nedan.
- Ibland händer det att sensorn inte lyckas aktivera batteriet i sändaren, pröva då med att sätta en ny sensor (max 1 ny sensor ersätts på garantin i det här syftet).
- Stäng av Bluetooth-funktionen, avvakta cirka 30 sekunder, sätt på den igen. Ibland kan detta behövas göra några gånger. Avvakta 15 minuter för att se om kontakten återupptas.
- Starta om telefonen.
- Ta tillfälligt bort andra Bluetooth-enheter kopplade till telefonen. Med många Bluetooth-enheter anslutna till din mobil kan det bli svårare att parkoppla en ny sändare. När parkopplingen lyckats kan du ansluta de andra Bluetooth-enheterna igen.
Detta betyder att kontakten mellan sändare och mottagare/mobil tillfälligt är avbruten och man kan inte få några glukosvärden. Det kan bero på att man kommit utanför räckvidden, men också på grund av andra orsaker. Räckvidden mellan sändare och mottagare/mobil är 6 meter.
OBS! I Iphone får man Tappad signal om man ”swipat” upp = stängt G6-appen. G6-appen måste alltid vara öppen.
Vid Tappad signal i mottagaren längre än 30 minuter:
Pröva med att stänga av mottagaren och starta om den på nytt. Välj Avstängning i menyn (inte Stoppa sensor).
Vid Tappad signal i G6-appen längre än 30 minuter:
- Stäng av Bluetooth-funktionen, avvakta cirka 30 sekunder, sätt på den igen. Ibland kan detta behövas upprepas några gånger. Avvakta 15 minuter.
- Starta om mobiltelefonen.
- Ta bort andra Bluetooth-enheter (Inställningar/Bluetooth) tillfälligt. Många anslutna Bluetooth-enheter kan störa kontakten och leda till Tappad signal. Du kan ansluta de andra Bluetooth-enheterna på nytt när kontakten är återupprättad.
- Kontrollera att mobiltelefon och operativsystem är kompatibla med G6-appen.
- Fungerar kontakten med din mottagare? Fungerar det i mottagaren men inte mobilen tyder det på att sändaren fungerar korrekt, men det kan vara ett problem som är relaterat till din mobiltelefon.
Meddelande ”Sensorfel – vänta” betyder att sensorn just nu inte kan leverera ”säkra” glukosvärden. Det är alltid sensorrelaterat, något stör sensorn.
- Pröva att massera lätt runt sensorplattan.
- Om man druckit för lite kan det ge ”Sensorfel – vänta” och det kan hjälpa att man dricker ett par glas vatten.
- Avvakta upp till 3 timmar, därefter ska du byta sensor och göra en reklamation.
Sensorn har stoppats p.g.a. att systemet identifierat något fel. Byt sensor och vänta 15 minuter innan du startar den nya sensorn. Reklamera sensorn.
Meddelandet visas endast i mobilappen.
- Kontrollera din uppkoppling, både mobildata och wi-fi. Stäng eventuellt av mobildata och wi-fi och aktivera på nytt.
- Stäng ner öppna appar, öppna G6-appen igen.
- Starta om telefonen.
- Avvakta en stund, pröva på nytt.
- Avinstallera G6-appen och installera den på nytt.
- Kommer detta vid en start på sjukhuset brukar det hjälpa att stänga av wi-fi på mobiltelefonen och endast använda mobildata under starten. Aktivera wi-fi igen efter starten.
Följaren ser snabbt om man inte har kontakt med G6-användaren. Redan 7–8 minuter efter senaste glukosvärdet visas - - - och Ingen data i Följarappen.
- Kontrollera att internetkontakt finns till både följarens och G6-användarens mobiltelefoner.
- Kontrollera om G6-användaren får glukosvärden. Om G6-användaren har Tappad signal eller Sensorfel – vänta, får följaren meddelande om Ingen data.
- Be G6-användaren att trycka på ”Share” (triangeln).
- Om man har flera följare, kontrollera om de övriga följarna får glukosvärden eller om de också har meddelande om Inga data.
När man kopplat ihop G6-appen med Diasend tar det några timmar innan man ser värden i Diasend Personal/Diasend-appen. Om du tidigare fått värden i Diasend-appen, gör följande:
- Logga in på Diasend Personal.
- Välj fliken Ansluta app.
- Välj Koppla ifrån under G6-appen.
- Anslut G6-appen på nytt. Logga in med ditt Dexcom-login.
- Vänta tills nästa dag – har inga värden kommit i Diasend Personal eller Diasend-appen, vänligen kontakta Diasend-supporten, se kontaktuppgifter på baksidan av den här foldern.
Ibland kan du behöva stänga ner webbläsaren (www.diasend.com) efter steg 3 och öppna den på nytt. Logga då in och därefter slutföra steg 4.
Dexcom G6 är fabrikskalibrerad och du uppger en sensorkod vid varje sensorbyte för att få kunna använda systemet utan att kalibrera. Sensorkoden sitter på skyddspapperet på sensorns undersida. Har man av någon anledning inte kunnat uppge sensorkoden kan systemet användas ändå, men då med kalibrering. Man behöver alltså inte kassera sensorn.
Har man t.ex. först aktiverat en sensor på mobilen och vid ett senare tillfälle vill starta upp mottagaren, behöver man inte lägga in sensorkoden på nytt. Den finns registrerad i sändaren och inom 10–15 minuter kommer mottagaren att leverera värden. Viktigt är dock att du lagt in rätt sändar- ID i mottagaren.
Med Dexcom G6 höga mätnoggrannhet i alla glukosnivåer, även i det låga mätområdet <3,9 mmol/l, har FDA godkänt Dexcom G6 i den nya ICGM- (Integrated CGM) klassen* med särskilt höga krav på mätnoggrannhet. Det innebär att Dexcom G6 är godkänd för behandlingsbeslut (dosera insulin och/ eller äta kolhydrater) oavsett om glukosvärdet är högt, lågt eller om det svänger snabbt.
OBS! Om man känner att sensorvärdet INTE stämmer överens med hur man mår eller vad man har förväntat sig ska man dock ALLTID kontrollera med ett fingerstick.
*https://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/ucm602870.htm
En av de mest värdefulla egenskaperna med G6 är att användaren slipper fingerstick – G6 är fabrikskalibrerad. Det finns möjlighet att kalibrera systemet vilket är värdefullt om användaren upplever avvikande värden. Man ska dock överväga noga om man ska göra en kalibrering eller inte. Vanligen fungerar systemet bäst om man låter fabrikskalibreringen få arbeta i lugn och ro.
För de flesta som använder G6 sitter häftan utmärkt i 10 dagar, men för en del börjar häftan släppa i kanterna och lossna innan den gått tiden ut. Vår hud skiljer sig åt mellan individer, en del har mer fet hud, andra mer torr, en del svettas mycket, andra badar och duschar ofta och allt påverkar hur väl häftor sitter fast på kroppen. Det är viktigt att förbereda huden väl innan man sätter fast en häfta som ska sitta i upp till 10 dagar. Huden måste vara ren och torr samt även fri från fett, lotion och krämer.
- Tvätta huden noggrant med en spritsudd. Tvätta hela området, syftet är att få bort fett och smuts så att häftan får bästa förutsättning för att sitta bra. Kan man inte använda spritsudd så tvätta väl med hudvänlig tvål och vatten.
- Låt torka ordentligt.
- Dra av skyddspappret, sätt sensorplattan mot huden och behåll trycket en stund så att häftan fastnar ordentligt.
- Ta bort säkerhetsspärren och tryck på knappen. Ta loss applikatorn och dra runt häftan med fingret några varv så häftan sitter bra. Har man problem med att få häftan att sitta 10 dagar rekommenderar vi att man gnuggar på häftan, hela varvet runt, 3–4 gånger. Värmen ökar häftförmågan.
- Förstärk med extra häfta runt sändaren om du ser att häftan börjar släppa i kanterna. Använd gärna G6 ”Overpatch”, en fin förstärkningshäfta som kan beställas hos Nordic Infucare.
- Har man ofta svårt att få häftan att sitta i 10 dagar kan man pröva att sätta på extra häfta redan från första dagen, innan häftan börjar släppa i kanterna. Välj då en häfta som fungerar bra för dig och sätt häftan runt sändaren, inte över den.
- Det kan också hjälpa att man undviker dusch och bad de första 24 timmarna efter att sensorn applicerats.
- Du som användare har ansvar för att dagligen kontrollera att häftan sitter bra och att vid behov förstärka med extra häfta.
Dexcom G6 sändaren håller 3 månader, ibland längre. Det bästa är att vänta med byte till dess att batteriet tagit slut. Sändarbytet sker alltid samtidigt som sensorbyte. När batteriet börjar ta slut får du varningar i mottagaren och/eller i appen. Den första varningen kommer ungefär 3 veckor innan byte ska ske. När du inte längre har batteri kvar för 10 dagars sensoranvändning står det ”Ny sändare” som meddelande. Först då behöver du aktivera din nya sändare.
- Stoppa sensorn (om den inte redan gått ut). Se till att vänta 15 minuter innan du startar upp igen.
-
Klicka på ”Ny sändare” i displayen och följ instruktionerna.
Om du av någon anledning vill byta sändare innan den gått ut, gå in i huvudmenyn under inställningar och sändare. Välj ”Parkoppla ny” och följ instruktionerna.
Dessa bilder är från mottagaren. Appen ser något annorlunda ut, men rubrikerna är samma.
-
Lägg in sensorkoden. Ange SN-numret på den nya sändaren. Numret hittar du både på baksidan av sändarkartongen och på sändarens baksida.
- Sätt ny sensor enligt de vanliga instruktionerna, tryck fast den nya sändaren.
- Vänta på att parkoppling ska ske och starta sedan sensorn.
Om du använder Dexcom G6-appen ska du ta bort den förbrukade sändaren från mobilens blue- toothenheter. Gå in under telefonens inställningar och bluetooth. Där hittar du den tidigare par- kopplade Dexcomsändaren. Det står DexcomXX, där XX står för de två sista symbolerna i sändarens nummer. Välj att mobilen ska glömma/ta bort den enheten.
När du köper ny mobil, tappar din gamla eller den går sönder är det enkelt att flytta över ditt Dexcom G6-konto till den nya mobilen alternativt till en annan kompatibel mobil. OBS! Du behöver inte stoppa din nuvarande sensor.
- Ta fram användarnamn och lösenord för ditt Dexcom-konto. Ditt användarnamn finner du under INSTÄLLNINGAR/KONTO i G6-appen.
- Skriv ner den nuvarande sändarens ID-nummer. Det finner du i din gamla mobil (inställningar/sändare), på sändarens kartong eller i mottagaren om du använder den. Har du inte kvar någon uppgift på aktuellt sändar-ID får du ta bort din nuvarande sensor, skriva upp numret som står under sändaren och sedan fortsätta vid punkt 4.
- Ta bort G6-appen på din gamla mobil om du har den kvar.
- Ladda ner G6-appen på din nya mobil.
- Logga in med ditt Dexcom-konto, användarnamn och lösenord (skapa INTE nytt konto).
- Följ instruktionerna i G6-appen.
- Acceptera att dina G6-inställningar blir importerade till din nya mobil.
- Välj INGEN SENSORKOD om du redan har en sensor insatt sedan tidigare (koden är lagrad i sändaren). Sätter du en ny sensor, skriver du in sensorkoden som vanligt.
- Skriv in SÄNDARENS ID och vänta på PARKOPPLA.
- Svara JA på frågan ”Har du satt in sensor” om du har en sensor insatt sedan tidigare.
- När parkopplingen är klar får du värdena direkt i din nya mobil.
- Kontrollera dina larminställningar.