13. Ta hand om din hud
Hudråd vid användning av Dexcom CGM
Huden fungerar som ett skydd mot vår omgivning. Huden är, liksom tarmen, ett mycket viktigt organ för vårt immunförsvar. I huden finns ett flertal celltyper med specifika funktioner, bl.a. så kallade minnesceller. Dessa har betydelse när eksem uppkommer.
Hudbarriären kan liknas vid en tegelstensvägg, där tegelstenarna är hudcellerna och murbruket är fettet mellan dessa celler. Om tegelstensväggen krackelerar kan främmande ämnen leta sig in, vilket även sker i huden. Hudens pH ligger kring 5,5, d.v.s. åt det sura hållet. Därför är det extra skadligt om huden utsätts för ämnen som är basiska, såsom t.ex. tvättmedel, eftersom hudbarriären då bryts ner.
Huden utsätts också för slitage och påfrestningar av olika slag. Vid för mycket vattenkontakt och om dessutom tvål används, vilket är basiskt, torkar huden ut och hudbarriären påverkas negativt. Hudbarriären förlorar då sin skyddande funktion med påföljden att klåda, irritation och eksem kan uppträda.
Bra mjukgörande kräm eller lotion förebygger torrhet i huden. Duschkräm/gel eller duscholja, med pH-nivå som hudens egen, är bättre att använda än tvål, för att inte förstöra hudbarriären.
- Rengör huden med milda produkter och tvätta av med rent vatten.
- Smörj huden med mjukgörande kräm eller lotion så att huden inte är torr med eksemutveckling som följd. Smörj inte samma dag som du ska sätta en ny sensor.
- Om hårväxt finns på platsen där tejpen/häftan (barriärfilmen) ska sättas, tag bort håret försiktigt utan att raka. Använd exempelvis en sax.
- Den som har eller har haft ett atopiskt eksem (”böjveckseksem”) löper större risk att råka ut för hudbiverkningar. Det beror på att hudbarriären är annorlunda vid atopiskt eksem, den avger t.ex. för mycket vatten vilket leder till torr hud. Smörj ofta med mjukgörande!
- Generellt sett är lämpliga platser för sensorers placering en så plan hudyta som möjligt och det hittar man på övre delen av skinkan, överarmen, övre delen av magen eller lårets framsida. Dexcom G6 är testad och godkänd för placering på magen och baksidan av överarmen för vuxna och mage, baksidan av överarmen och övre skinkan för åldern 2–17 år. Diskutera med din läkare/diabetessköterska om du har behov av att prova andra insättningsplatser. Kontrollera extra med fingerstick om du i samråd med ditt diabetesteam kommer överens om att du ska testa andra platser än de som Dexcom G6 är godkänd för.
- Rotera mellan olika ställen för sensorns placering.
- Undvik hudytor som är irriterade eller vid förekomst av sår eller ärrvävnad.
- Tänk på att använda en plats med en viss mängd underhudsfett för att undvika t.ex. sensorfel.
- Låt det gå minst 1 vecka innan sensorn placeras på samma plats igen.
- Placera sensorn så att den inte sitter i vägen vid sömn eller träning.
- Rengör huden där sensorn ska placeras. Använd spritsudd eller annan rengöring. Låt det torka ordentligt så att det inte finns fukt kvar när tejpen/häftan och sensorn sätts på. Fukt under tejpen/häftan ökar infektionsrisken för såväl bakterier som svamp.
- I det fall barriärfilm (skyddande film) används – lämna en liten cirkel på huden utan barriärfilm, och placera sensorn så att nålen sticks i cirkeln och inte genom filmen.
- Sensorn kan sitta under avsedd tid innan det är dags att byta till en annan plats på huden.
- Börja med att försiktigt lossa kanten på tejpen/häftan (barriärfilmen) med nageln. Håll samtidig emot huden med den andra handens fingrar, drag lätt huden nedåt och bort från tejpen/ häftan (barriärfilmen). Ett annat alternativ är att få bort klistret på huden under tejpen sam- tidigt som huden försiktigt gnids i riktning mot tejpen med en rengöringssudd. Mottot är ”low and slow” för att förebygga hudskador på sikt.
- Alla produkter som används för att underlätta borttagande av häftan, lämnar efter sig en oljig yta. Tvätta därför av noggrant med vatten och hudvänlig tvål, skölj och låt torka ordentligt. Börja sedan att förbereda huden för sensorplacering vid senare tillfälle – håll huden ren och använd mjukgörande kräm eller lotion.
- Vid användning av sensorer uppträder ibland hudproblem. Huden kan skadas och bli irriterad så att man får en överkänslighetsreaktion eller kontakteksem mot tejpen. Vanligaste orsaken till besvär är att man inte vårdat sin hud enligt rekommendation.
- Om hudbarriären är skadad och man likväl placerar tejp/häfta på denna yta kan en över- känslighetsreaktion uppstå. Det kan handla om en allergisk reaktion som uppträder inom ett par minuter, men det vanligaste är att det utvecklas till ett eksem. Orsaken kan då vara en kombination av skadad hudbarriär och en efterföljande reaktion på klistermaterialet i tejpen/ häftan. Man kan då behöva pröva sig fram med olika tejpmaterial.
- Om ett lättare eksem uppstår: Smörj med Hydrokortisonkräm 1–2 ggr/dag tills utläkning. Välj en helt annan placering för sensorn till dess att huden är helt läkt.
- Vid svårare hudproblem rekommenderas kontakt med/remiss till hudläkare. Om misstanke på kontaktallergi mot klistermassan föreligger görs utredning med epikutantest (”lapptest”).
- Krämen ska användas enligt gällande föreskrift och råd.
- Krämen ska inte användas på barn <12 mån och inte på sår.
- Kräm med tillhörande häfta ger en ökad vätskemängd i huden under själva förbandet och detta kan medföra att en sensor lossnar snabbare. Denna ökade vätskemängd i huden försvinner i det fall häftan och krämen avlägsnas >15 min före placering av sensorn. Ta därför bort lokalbedövningsplåstret/häftan minst 15 minuter innan du ska sätta in sensorn.
Var rädd om din hud för att förebygga problem!
Referenslitteratur: L H Messer, C Beatson, G P Forlenza. Preserving Skin Integrity with Chronic Device Use in Diabetes. Diabetes Technology & Therapeutics. Vol 20, Suppl 2, 2018